Menu

Kuchnia Wietnamska - prostota i przepych

Kuchnia Wietnamska jest bardzo smaczna i bardzo zdrowa. Charakteryzuje się ciekawym połączeniem smaków. Do mięs często dodaje się elementy słodkie, zaś do ryb ogromną ilość sosów. W Wietnamie jedzenie jest bardzo podobne w restauracjach i przydrożnych knajpach. Króluje legendarna już zupa Pho, którą Wietnamczycy jedzą przeważnie na śniadanie. Skład zupy to przede wszystkim makaron, dużo zieleniny oraz plastry mięsa wołowego. Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna. Należy ją jeść na gorąco, choć jedząc ją na śniadanie zazwyczaj wybiera się formę zimną.

Kuchnia wietnammska

Popularne Sajgonki pochodzą z Wietnamu i faktycznie są w nim spożywane chętnie. Nie smakują tak, jak europejskie sajgonki. Są co prawda nieco słodkawe, ale bardziej zbite - przypomina hiszpańską tortillę. Sajgonki nie zawsze zawierają mięso. Bardzo popularne są w Wietnamie desery. Dzięki ogromnej ilości tropikalnych owoców nie są tak słodkie i co najważniejsze - są bardzo zdrowe. Wietnamczycy przykładają ogromną uwagę do zdrowia, dlatego ich kuchnia składa się ze świeżych składników.

 

Kolacja we Wietnamie jest podobna do francuskiego śniadania. Nie chodzi nam o rogaliki i gorącą czekoladę, lecz o sporą ilość ziół i białego mięsa. We Wietnamie chętnie jada się owoce morza i rzadko są one smażone. Na popularnych wokach dusi się wieprzowinę, zaś owoce morza podaje w formie lekko surowej lub gotowanej.

 

Kuchnia wietnamska to prostota, ale też przepych. Na talerzach widnieje spora porcja dania i obrazą dla kucharza jest nie zjedzenie wszystkiego. Wietnamczycy są mimo tego szczupli, bo ich dania są lekkie i rzadko ciężkostrawne (niewielkie stosowanie grzybów).