Menu

Co należy wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

Kuchnia wietnamska jest bardzo zdrowa i przede wszystkim sycąca. Podobna do chińskiej, ale nie ma w niej tak widocznego nagromadzenia kwaśnych sosów i słodkich akcentów. Wietnam słynie z dbałości o każdy składnik talerza. Nie może na nim zabraknąć warzyw oraz ziół. Przyprawy są wyczuwalne - dominują smaki ostre i pobudzające. Kuchnia wietnamska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Co warto o niej wiedzieć? O tym poniżej.

Co należy wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

W kuchni wietnamskiej stawia się przede wszystkim na zdrowie. Nie liczy się też czas przygotowania dania, choć tworzy się je szybko. We Wietnamie mamy dostęp do bardzo świeżych produktów oraz mięs. Przeważają ryby i owoce morza, a wiele dań jada się praktycznie na surowo. W kuchni wietnamskiej jest sporo miejsca na zupy. Najpopularniejszą z nich jest zupa Pho, która jest bulionem z makaronem i kilkoma plasterkami wołowiny. Jest sycąca, pożywna i jada się ją nawet na śniadanie. Dania główne przyrządza się zazwyczaj we woku, czyli wysokiej patelni. Dania jednogarnkowe (chociażby z woka) są niezwykle aromatyczne i zdrowe z uwagi na ogromną ilość warzyw.

 

W kuchni wietnamskiej bardzo ważna jest technika krojenia. Dla Wietnamczyków umiejętność władania nożem świadczy o poziomie gotowania. Najlepsi kucharze są w stanie pociąć jednego pora w mniej, niż cztery sekundy. Im szybciej pojawi się danie - tym bardziej zadowolony jest klient (lub turysta).

 

Kuchnia wietnamska kocha ryby, owoce morza i buliony na ich bazie. Na początku nie wszystko będzie nam smakować, lecz po czasie docenimy te smaki.