Menu

Kuchnia wietnamska - z czego się składa?

To, jakie dania możemy zjeść w Wietnamie nie jest do końca takie ważne. Liczą się głównie składniki tych dań, a są one bardzo ciekawe i przede wszystkim konkretne. Kuchnia Wietnamska to nie tylko nudle, ryż i zupy - to przede wszystkim zdrowa zielenina oraz ryby. Poniżej lista najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni wietnamskiej.

Kuchnia wietnamska

Sos sojowy

Sos sojowy w niczym nie przypomina polskiej "maggi" czyli lubczyku. Sos sojowy jest bardzo zdrowy i dodaje się go do wielu potraw. W zasadzie żadne danie tworzone w woku nie może obejść się bez sosu sojowego. Doskonale komponuje się z surowymi rybami oraz owocami morza.

 

Ryby i owoce morza

Blisko 50% dań kuchni wietnamskiej składa się z ryb i owoców morza. Jako, iż Wietnam to państwo gdzie łowi się najwięcej ryb - kosztują one niewiele i są zawsze świeże. Ryba zawiera sporo kwasów Omega, co dla dbających o zdrowie obywateli Wietnamu ma spore znaczenie. We Wietnamie zjemy takie gatunki ryb, których w Polsce nawet nie kupimy.

 

Ryż

Który kraj azjatycki nie słynie z doskonałej jakości ryżu? Prawdopodobnie żaden. Ryż we Wietnamie stosowany jest dosłownie tonami. Jako, iż Wietnam posiada bardzo dużo odmian ryżu, potrawy nigdy nie są nudne. We Wietnamie nie jada się dużej ilości ziemniaków, a potrawy ziemniaczane często są doprawiane ... orzeszkami ziemnymi.

 

Mnóstwo warzyw i ziół

Kuchnia wietnamska to przede wszystkim zdrowie i lekkość. Każde danie składa się z warzyw i ziół. Są bardzo zdrowe i poprawiają pracę układu trawiennego. W Polsce stosuje się zaledwie 5% warzyw do każdego dania. Wietnamska kuchnia to przynajmniej 50%. Proszę to sobie wyobrazić.

Wietnam to miejsce, gdzie nikt nie chodzi głody, a ludzie nie chorują. Dzięki odpowiednim połączeniom smaków i witamin komponowane są dania lekkie, sycące i bardzo pożywne. Będąc w tym kraju nie wolno ominąć przydrożnych budek z jedzeniem bo wbrew pozorom, są one najzdrowsze.