Menu

Co zjemy we Wietnamie?

Tak niecodzienny kraj jak Wietnam musi posiadać tradycjonalną kuchnię. Wietnamczycy po okresie ciężkich wojen wyrastają na najlepszych kucharzy na świecie. Stawiają na dania lekkie, ale sycące i bardzo zdrowe. Trudno nie znaleźć na talerzu kiełek lub warzyw. Dominują pory oraz czosnek. Wietnam stara się uchodzić za zdrowe miejsce i nie ma się tutaj czemu dziwić - średnia wieku typowego Wietnamczyka to ponad 80 lat. I ta statystyka ciągle notuje progres.

Co zjemy w wietnamie

Wok

Wok to najchętniej używane naczynie w kuchni. We woku przygotowuje się mięso z warzywami oraz ryżem. Najpierw do woka wrzuca się mięso, a następnie te składniki, które potrzebują niewielkiego czasu obróbki. Jedzenie z woka jest bardzo zdrowe i smaczne. Wszystkie składniki się łączą i tworzą spójne danie. Wietnamczycy często sięgają po nudle i lekko al'dente wrzucane są do woka.

 

Sajgonki

Europejczykom sajgonki mogą nie smakować, ale są niezwykle zdrowe i pożywne. We Wietnamie jada się je w zasadzie non stop. Można je przyrządzić na śniadanie, a można też zjeść w porze kolacji. Są lekko słodkie w smaku, ale zbawienne dla organizmu.

 

Pho

Najpopularniejsza azjatycka zupa pochodzi oczywiście z Wietnamu. Pho to bulion warzywno-drobiowy (form jest wiele) z makaronem oraz sporą ilością plasterków surowej wołowiny, która pod wpływem temperatury zupy robi się well done. Zupa jest bardzo pożywna i sycąca. Smakuje zupełnie inaczej niż polski rosół i jest bardzo zdrowa. To obowiązkowe danie dla każdego turysty.

Jedzenie we Wietnamie jest bardzo ciekawe i zdrowe. Porównując kuchnię wietnamską do polskiej możemy dojść do wniosku, że w naszym kraju jada się bardzo niezdrowo.